Afdrukken

Algemeen Reanimatie / AED

Reanimatie is het overnemen van de ademhaling door middel van beademing, en de circulatie door middel van hartmassage. Reanimatie is dus altijd een combinatie van beademen en hartmassage. Het enige doel wat hierbij nagestreefd wordt is tijd winnen. Let wel door alleen basale reanimatie zal een slachtoffer niet weer bijkomen, In alle gevallen zal de professionele hulpverlening ingeschakeld moeten worden.

Per dag krijgen ongeveer 120 mensen hartfalen in Nederland. Dit kan een hartstilstand, hartaanval, hartinfarct of een ventrikel fibrillerend hart zijn. Om deze mensen nu een goede overlevingskans te bieden is het belangrijk dat zoveel mogelijk mensen kunnen reanimeren en eventueel een AED apparaat kunnen bedienen.

De AED, Automatische externe defibrillator, is een hoogstaand technologisch apparaat dat simpel en gebruiksvriendelijke is om te bedien.
De AED wordt gebruikt naast de reanimatie en moet u zien als een aanvulling. Door het plaatsen van twee elektrodes op het lichaam ( borstkas) van het slachtoffer zal de AED controleren of er sprake is van hartfalen en of de AED zich moeten opladen om een stroomstoot te geven.Het toedienen van een stroomstoot kan, dankzij de zeer moderne technologie, veilig en effi√ęcent worden toegepast door mensen die kunnen reanimeren en een aanvullende opleiding hebben gehad in het bedienen en toepassen van de AED.

Wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat het toedienen van een stroomstoot met behulp van de AED en de eerste minuten na het ontstaan van het hartfalen de kansen op overleven enorm laten toenemen.

Het Reanimatieonderwijs in Nederland staat onder supervisie van de NRR (Nederlandse Reanimatie Raad). Onze instructeurs zijn opgeleid door een NRR-gecertificeerd opleidingsinstituut en zijn derhalve een NRR-gecertificeerd instructeur. Hij of zij kan op al uw vragen een antwoord geven, schroom daarom niet uw instructeur vragen te stellen.